CNC vágás

cnc vágás

Mi a CNC vágás?

CNC vágás a vágandó anyagtól függően többféle technikával történhet.

A vízsugaras vágó egy olyan eszköz, amely képes vágni fémeket, fémlemezeket, gumit, habot, műanyagokat, kompozitokat, követ, papírt és még sok más anyagot nagy sebességű és nyomású vízsugárral, vagy a vízbe kevert abrazív anyaggal. A folyamat lényegében ugyanaz, mint a víz eróziós hatása a természetben, csupán nagymértékben felgyorsított és koncentrált formában. Általában akkor használják, mikor az anyag érzékeny a hő változásra megmunkálása közben. A technológiát számos iparágban használják, mint például bányászat, űrhajózás, gépészet stb. ahol vágás, formázás vagy faragás műveletekre van szükség.

A vágófej általában egy nagy nyomású vízpumpához van csatlakoztatva, ahol a vizet egy fúvókán keresztül engedik rá az anyagra, ahol víz nagy sebessége miatt képes forgácsolási műveletet végezni. A vízhez adott különböző finomságú adalékanyagok segíthetnek a vágás minőségének javításában az anyagminőség és anyagvastagság függvényében.

A nagy előnye a vízvágásnak, hogy aránylag nagy vastagságú fémlemezeket képes vágni, és hogy a vágandó anyag változó tulajdonságai nem módosulnak. Mivel a technológia alkalmazása közben nincsen semmilyen hő termelődés, így nem áll be semmilyen változás az anyag belső struktúrájában. A CNC vágó gépek képesek igen bonyolult forgácsolási műveletekre az anyagon, a CNC vágás munkaállomásokon speciális szoftverekkel komplex 3D-s alakzatok állíthatóak elő.

A vízsugaras vágás környezetkímélő technológia. Vízzel vágás közben nem termelődik semmilyen veszélyes hulladékot ezért ezeknek tárolási költsége sincs. Kevés vizet használ és ez újra is hasznosítható. A CNC vezérlés és a fúvóka könnyű mozgathatósága miatt a vágandó formák egymáshoz közel elhelyezhetőek, ezáltal az anyaggal is gazdaságosan képes dolgozni.

Keressen minket és válaszolunk kérdésére!

↓