Pt Plasztik

Az egyik legnagyobb tévhit a polikarbonátokkal szemben, hogy felszerelés után hangos, mert ropogó, pattogó hangot ad, ami zavaró a teraszon tartózkodók számára.

Az igazság az, hogy a helyesen, szakszerűen kivitelezett polikarbonát fedés egyáltalán nem ad pattogó hangot. A pattogó hang akkor fordul elő, ha a kivitelezés során figyelmen kívül hagyták a polikarbonát lemez hőtágulását. A polikarbonát hőtágulása másabb, mint a vele kapcsolatban álló anyagok (fém, fa) hőtágulása.

De mi is az a hőtágulás? Mi miatt van? Hőtágulás az a fizikai jelenség, amikor az anyag a hőmérsékletének a változása miatt megváltoztatja méretét. A hő emelkedésének hatására az anyagok általában tágulnak, míg a hő csökkenésére zsugorodással válaszolnak. Nagyon sok anyagnak annyira kicsi a lineáris hőtágulási együtthatója, hogy észre sem vesszük. A műanyagok többségének - így a polikarbonátnak is - azonban nagyobb a hőtágulási együtthatója, mint pl. a keményebb fémeknek. Éppen ezért a műanyagokat nem szabad szorosan beszorítani egy keretbe, sem szorosan lefogatni, mert a környezeti hőmérséklet emelkedésekor a műanyag lemeze tágulni fog, ha pedig ehhez nincs számára elegendő tér, akkor a műanyag deformációjához (bizonyos anyagoknál töréshez) vezet.


Mire kell tehát ügyelnünk?

  • A csavarokat nem szabad túlzottan meghúzni (ez azért is fontos, mert túlhúzásnál az alátétek is kifordulhatnak és akkor a vízzárás sem valósul meg)
  • Az alátámasztások és a polikarbonát lemez közt használjunk EPDM alátét gumit
  • A furatok mindig legalább egy furatmérettel nagyobbak legyenek, mint a csavar
  • Mindig legyen hely a lemeznek hosszirányban és szélességben is tágulni (ha pl. egymás mellé kerül több lemez, akkor 1 cm-t javasolt kihagyni a táblák között)


Ha tehát a polikarbonát, ami alatt tartózkodunk pattogó hangot ad, biztosak lehetünk benne, hogy valami hiba csúszott a kivitelezésbe. Ha a hiba csak kis mértékű (pl. kimaradt a lemez alól az alátét gumi), akkor inkább csak akusztikailag lesz zavaró, de ha nagyobb hiba van a konstrukcióban, akkor az a beépítés fizikai roncsolódásához is vezethet, tehát ilyen esetekben mindenképp vissza kell hívni a kivitelezőt és orvosolni a problémát.


Nincs még kivitelezője? Segítünk!

Írja meg nekünk elképzeléseit, megoldandó problémáját, és mi igyekszünk 1 munkanapon belül felvenni Önnel a kapcsolatot.

Név:*
Email cím:*
Telefonszám:*
Település
Elképzelés:
KÜLDÉS